Keuringsdienst van Waarde onderzoekt herkomst aardappel in keel

De aardappel in de keel: veel mensen hebben hem, maar hebben geen flauw idee waar ‘ie eigenlijk vandaan komt. De Keuringsdienst van Waarde ging op onderzoek uit.

Door Jaap-Jan-Joost van Fleppensteijn-Bismarck

In de komende aflevering ontdekt het team de ware achtergrond van de geliefde ‘papillenpieper’. Telefoontjes naar kwekers wijzen uit: voor het echte werk moet je op plantages in ’t Gooi of Wassenaar zijn. Maar eenmaal bij de locaties beland, treft de Keuringsdienst lege velden aan.

Een eenzame teler staat de programmamakers te woord. Hij verloor zojuist zijn baan. “Er zijn nu veel goedkopere nepproducten in de omloop, waardoor wij weggeconcurreerd worden. Het is lastig te achterhalen waar dat spul vandaan komt.”

Pauperpuree

Voor duidelijkheid moest de redactie naar de echte fijnproever. Leden van diverse studentencorpsen kennen namelijk wél het verschil tussen het origineel en namaak – en weten waar de imitatie-aardappel vandaan komt. “Andere verenigingen hebben ook aardappels in de keel, maar dat zijn niet de echte. Dat is gewoon van die pauperpuree, van Knorr.”