Dagelijks duizenden klachten over stank in het OV

Een mysterieuze epidemie lijkt het openbaar vervoer te hebben getroffen. Reizigers merken dat er onherleidbare, vreemde geuren hangen in treinen en bussen.

Door Splinter Witteman – Redacteur Randstad

Een mysterieuze epidemie lijkt het openbaar vervoer te hebben getroffen. Reizigers merken dat er onherleidbare, vreemde geuren hangen in treinen en bussen.

“Het gebeurt elke dag weer. Allerlei geuren die ongevraagd in mijn safe space komen”, zegt forens Dieter Scheurbuik (34). Hij rijdt elke dag 40 minuten vanuit Urk met de bus naar zijn werk in Almere. “Alsof er ergens een rotte vis onder elk stoeltje zit.”

Freek Bos van reizigersorganisatie Rover herkent het sentiment en trekt aan de noodrem: “Wij krijgen dagelijks duizenden klachten binnen over stank in het openbaar vervoer. Reizigers zijn er helemaal klaar mee dat treinen en bussen stinken naar zweet, pis, scheet danwel schijt, kots, bier, ongewassen haren en ongepoetste tanden. En dan hebben we het nog niet eens over natte hond of sigarettenrook . Of een patatje speciaal. Of een broodje ei. Of gefermenteerde groenten. Het erge is: niemand weet waar het vandaan komt. De NS en alle busmaatschappijen moeten keiharde maatregelen nemen.”

Ook het RIVM heeft zich gemengd in de discussie: “Overigens vermoeden wij dat de COVID-19 pandemie ook ergens goed voor kan zijn. Door de invloed van het virus zal de stank in het OV wel een beetje afnemen”, zegt RIVM-baas Jaap van Dissel.

Toch zijn er mensen die het zich niet zo aantrekken. Ambtenaar Fleur Bokken (47) bijvoorbeeld. Zij pendelt elke dag tussen Rotterdam en Breda met de trein en heeft een oplossing gevonden. “Ik heb gewoon hele goeie smell-cancelling neusdoppen.”


Advertentie

Never worry about people smells anymore!

The new Smell Cancelling System by NOSE.

Slick design. Soft as fuck.