Scholieren VS benoemen nieuw sterrenbeeld ‘Piemel’

Het nieuwe sterrenbeeld zoals geïnterpreteerd door de 12-jarige Joshua en zijn klasgenoten

Niet wat je zou verwachten van een stel pubers, of toch wel? NASA zal zich wel even achter de oren krabben toen ze de resultaten van de wedstrijd voor middelbare scholieren onder ogen zagen. Amerikaanse jongelingen mochten een naam bedenken voor een nieuw ontdekt sterrenstelsel. Met alle gevolgen van dien.

Door Charles Atan

“Toen ik met mijn vriendjes naar het sterrenbeeld keek, zagen we het meteen”, vertelt de 12-jarige Joshua Wakowski. Alle brugklassers van zijn middelbare school in Springfield, Massachusetts mochten een naam voor het sterrenbeeld uitkiezen.

“Normaal als we naar de sterren kijken, zien we overduidelijk de vorm van een leeuw of een stier, of een maagd. Wat wij overigens niet zijn! Maar dit leek toch wel heel erg op een piemel. Daar heb je niet veel verbeelding voor nodig. Vandaar dat we hem Penis Maior hebben genoemd.”

De verkiezing leidde tot rumoer op school. Lang werd gedacht dat de inzendingen ‘Butterfly’, ‘World Peace’ en ‘Fortnite’ ook een kans maakten, maar uiteindelijk trok Penis Maior aan het langste eind.

Ondanks de ophef is NASA-directeur Jim Bridenstine alsnog blij met de uitkomst van de verkiezing. “Tja, zie daar maar eens geen piemel in.”

Op heldere nachten zonder bewolking is Penis Maior in het zuiden te zien, vlak naast Uranus.