5 alternatieven om corona-varianten te benoemen

Het Griekse alfabet is te beperkt om alle coronavirus-varianten te benoemen. De World Health Organization komt alvast met 5 verrassende oplossingen.

Delta, Omikron: we zijn al bijna toe aan de Omega-variant van het coronavirus. De letters uit het Griekse alfabet zijn hierna echter op. Hoe straks verder? Marionet van China Gezondheidsorganisatie WHO komt alvast met alternatieven.

Door Demy Pan, redacteur Volksgezondheid

1. Enge dingen
Fear appeals, people! Om mensen wel het idee te geven dat we hier spreken van een rampzalig virus, moeten we inspelen op angsten uit het land van origine. Corona uit Zuid-Afrika? We spreken van de apartheid-variant. Corona uit Japan? Godzilla-variant. Corona uit Nederland? De Oh-nee-ik-ben-m’n-bonuskaart-vergeten-variant.

II. Romeinse cijfers
Waarom moeilijke letters uit een antiek alfabet kiezen als je ook letters uit een antiek numeriek systeem kan gebruiken? Hallo, we leven in MMXXI, iedereen weet dat Romeinse cijfers veel stoerder zijn. Zeg nou zelf, gaat u niet stiekem gniffelen bij variant XXX? Onwijs zieke shit toch?

3. VVD-schandelen
Om een echt oneindige reeks te kunnen voorstellen is dit eigenlijk de meest logische. Een letterlijk onuitputtelijke bron van benamingen vindt men natuurlijk in de vorm van VVD-schandelen. Om slechts een paar voorbeelden te noemen: de toeslagenaffaire-variant, de nevenfunctie-variant, de doublespeak-variant, de vriendjespolitiek-variant, de bonnetjesaffaire-variant, de zwarte-lak-variant, de BMI-van-Ton Elias-variant….

… de Ruttedoctrine-variant, de fraude-variant, de braindrain-variant, de links-lullen-rechts-vullen-variant, de vergeet-variant…

Sorry, we dwalen af. We moeten naar nr. 4.

…de Mali-variant, de huisjesmelkers-variant, de Grapperhaus’-bruiloft-variant, de aftreed-variant, de functie-elders-variant

4. Wingdings
Omdat we er toch allemaal geen ene reet meer van snappen kunnen we coronamutaties net zo goed een ⎈◆◇✧❄︎⍓︎⏎-variant noemen, of de ✌︎●︎☝︎-variant. Wat jij wil joh.

5. Nog een keer het Griekse alfabet
Let’s face it, herhaling is belangrijk. Waarom iets veranderen als we aan het einde van het Griekse alfabet gewoon een ‘2’ achter de varianten kunnen plakken? Het is een geweldig feest der herkenning wanneer we spreken van Delta 2, Alfa Part 3 – Revenge of Omikron 4: Return of the Omikron.