Apple legt business model uit: ‘We verkopen veel te dure zooi’

Apple CEO Tim Cook legt voor eens en voor altijd zijn business model uit: “Maak iets wat mensen al hebben, en maak het nog duurder.”

Apple verkoopt te dure spullen

Van onze partner Monkey Business Today

Iedereen heeft weleens een Apple-toestel aangeraakt. Maar niet veel mensen weten het geheim achter het business model van ’s wereld meest waardevolle bedrijf. Daar komt nu eindelijk verandering in.


Een paar weken voor de presentatie van hun nieuwe smartphone, heeft Apple CEO Tim Cook eindelijk een boekje open gedaan. “We verkopen veel te dure zooi.”

“Mensen te veel geld laten betalen voor troep die ze niet nodig hebben, is iets waar iedereen in ons bedrijf achter staat”, zegt Cook. “Maak gewoon iets wat mensen al hebben, en vraag er volgens een bedrag voor wat ze überhaupt niet kunnen betalen. Wij geloven er heilig in dat er altijd vraag naar dure dingen zal zijn, alleen maar omdat ze duur zijn.”

Apple is daarnaast op zoek naar nieuwe manieren om winst te maken. “We denken aan supermarkten als verkooppunten. Zodat nog meer mensen onze apparaten kunnen kopen, in plaats van onnodige zaken zoals brood of melk.”