Baksteenbedrijf Garritsen: ‘Het gaat om purpose’

Baksteen purpose

Baksteenbedrijf Garritsen BV uit Beetgumermolen heeft na jaren van rode cijfers eindelijk weer een goed jaar achter de rug. CEO Gerrit-Jan Garritsen vertelt het verhaal van dit bijzondere familiebedrijf.

Door Rijk de Graaier, redacteur economie

“Mijn overgrootvader Hendrik had een missie: eten op tafel voor zijn 12 kinderen …  ik bedoel… de wereld een better place maken, one baksteen at a time. En dat doen we tot aan de dag van vandaag.”

“Bakstenen inspireren ons”, vervolgt Garritsen. “Het is onze passie. We vragen ons altijd af: waarom doen we dit? Wat is het grotere plaatje? Wat zou Hendrik doen? Het gaat gewoon om purpose. Dat zit in ons DNA, van manager tot fabriekslui.”

Baksteentester Djordy de Vos beaamt dit. “Ik pleur gewoon die hele zooi in de oven… *KUCH* ik bedoel ons bakproces is een uiterst innovatief proces. Voordat ze gebakken worden, leg ik even mijn wang op de stenen. Even voelen. Eén voor één. Dan beeld ik me in hoe ik als baksteen in het zachte zand gedrukt word. En het leven in de straat verbeter. Hoe ik iedere dag een lach op ieders gezicht tover. Vervolgens breng ik mijn mond naar de steen. Goeie reis, fluister ik dan. Dan schuif ik ze langzaam in de oven, sorry – ‘incubatiekamer’ – en draai dan wat Mozart. Ja, we dragen allemaal ons steentje bij.”