Schokkend: jeugd op platteland massaal aan de zelfgemaakte gluten

Jeugd kweekt massaal eigen gluten

Het NPO3-programma ‘Tygo in de GHB’ heeft veel losgebracht. Acteur Tygo Gernandt brengt namelijk een pijnlijk probleem aan het licht. Met lede ogen ziet hij aan hoe jeugd op het Brabantse platteland verslaafd raakt aan levensgevaarlijke gluten.

Door Ben van de Kaart – redacteur Drank & Drugs

In aflevering 1 zagen we Tygo met de wijkagent door verlaten straten lopen. Daar liepen ze langs bekladde rolluiken van ‘Rolluik City’. “Overal zie je dezelfde graffiti-tags op de rolluiken. GHB. Staat voor ‘Gluten Hartje Brabant'”, zegt de wijkagent.

De jeugd in Brabant heeft een groot probleem, want het blijkt kinderlijk eenvoudig zelf gluten te maken. Met een verslaving tot gevolg. Het duurt dan ook niet lang voordat fysieke ongemakken zich laten zien. Ruim driekwart van de jongeren op het Brabantse platteland heeft last van strakke kleren, overmatig zweten en moeite met lopen.

Geen taboe

Het blijkt echter dat niet alleen de jongeren daar schuldig aan zijn. Het wordt namelijk nog bonter, als Tygo een verjaardag van de 52-jarige Gerda bezoekt. Ook daar zijn de gluten allang niet meer taboe. De presentator ziet de verslavende middelen zelfs zonder pardon het kringetje rondgaan. Niet alleen de jeugd, maar ook ouders en grootouders nemen het er gretig van. “We verdelen het wel eerlijk”, zegt Gerda. “Dus ieder mag 1 plakje. Niet zoals Oom Pim vorig jaar, die meteen 4 plakken zelfgemaakte cake opsnoof. Patjepeeër.”

Buurvrouw Ria (niet uitgenodigd) is woest. “Het is schandalig hoe iedereen zo makkelijk aan die gluten kan komen.  Alle ingrediënten liggen gewoon in de supermarkt.”

Glutenkwekerij

In aflevering 3 komt Tygo erachter wat de bron van het kwaad is. Daar stuit hij op een massale glutenkwekerij, aan de rand van een pittoresk dorpje. Zomaar in het openbaar. In het veld zie hij kinderen lachend en schreeuwend rondrennen tussen de gluten. Gezien de trieste omgeving van de provincie Brabant moeten ze wel onder invloed zijn. “De schaamte voorbij”, concludeert Tygo hoofdschuddend.

Tygio in de GHB
Jeugd duidelijk onder invloed in een, naar verluidt, glutenkwekerij. Foto: Tygo Gernandt.