‘Tom Dumoulin moest poepen door glutenvrij dieet’

Tom Dumoulin heeft de eindzege in de Giro d’Italia mogelijk verspeeld door in de 16e etappe af te stappen om te poepen. De wielrenner van team Sunweb weet nu wat daar aan te wijten is: hij kreeg oprispingen in zijn darmen na het eten van glutenvrije repen.

Door onze correspondent Sport – Filippo van Rijswijk

Dumoulin reageerde teleurgesteld. “Ik had niet verwacht dat dit uiteraard mij, juist in deze fase van de ronde van Italië, zou gebeuren. Er is opzet in het spel.” De renner in het roze weet echter wel wie schuldig is aan dit tafereel.

“Die fucking teamarts, wat een klotehipster. Hij raadde me aan om in deze fase van de Giro extra gezond te eten op de fiets. Schreef hij glutenvrije repen voor. Terwijl ik helemaal geen glutenallergie heb.” De arts heeft Dumoulin vervolgens overgehaald door te zeggen dat “alles beter is zonder gluten, en vele malen gezonder.”

De Sunweb-kopman voelde na het eten van de tweede reep al dat er iets niet klopte. Glutenvrij voedsel wordt namelijk gewoon verteerd bij mensen met een allergie. Maar het darmstelsel van normale mensen kan de overgang naar een glutenvrij dieet niet aan. “Het was alsof mijn lichaam riep: ‘weg met deze troep, doe normaal'”, reageert Dumoulin verbeten. “Dit zaakje stinkt.”