In restaurant ‘YOLO’ is alles een verrassing

Mensen die zich graag laten verrassen, opgelet! In restaurant ‘YOLO’ komen al je dromen uit. Een reportage.

Door Splinter Witteman

In dit restaurant in de Rotterdamse Witte de Withstraat schijnt niets een zekerheid te zijn. Daarom ontmoet ik vaste gast Freek, die tevens zijn vriendin Evelien voor het eerst meeneemt om haar kennis te laten maken met dit nieuwe concept.

“Zullen we hier naar binnen gaan? YOLO!”, zegt de 24-jarige communicatiestudent. Evelien sputtert duidelijk nog tegen: “Maar we hebben helemaal geen reservering!” Ik zie een lichte twinkeling in de ogen van Freek verschijnen. “Boeiend, YOLO!”, is zijn repliek.

Bij binnenkomst worden we begroet door ober Charlyson. “Welkom bij YOLO. Ga lekker zitten, of niet. YOLO! Misschien kom ik straks wel langs om je bestelling op te nemen. Als ik zin heb. Zie ik dan nog wel. YOLO!”

Een verwarde Evelien neemt plaats op een schaarse vrije stoel. Ik twijfel ook nog. Maar ik ga net als mijn buren languit op de kille vloer liggen, terwijl Freek nonchalant een plek in de kroonluchter verwerft. Hij gooit een in tweeën gescheurde menukaart naar zijn vriendin.

“Euhm… wat wil jij drinken?”, vraagt de 22-jarige beleidsmedewerkster bij de gemeente Zwijndrecht. “Doe maar wat, YOLO!”, roept Freek en hij wijst lichtelijk geïrriteerd naar de menukaart. “Verrek…”, zegt Evelien als haar oog op het menu valt.

DRINKS
Doe maar wat, YOLO!

DINER
Ik eet wat de pot schaft, YOLO!

DESSERT
Verras me, YOLO!

De bedenker van ‘YOLO’ is de Antwerpse sterrenchef Piet Zaadjes. Zijn filosofie (‘YOLO’ – red.) is tot in perfectie vertaald naar keuzes op de menukaart.

Ook zorgt Zaadjes in zijn zaak voor een gepaste muzikale ambiance. “Voor de sfeermuziek heb ik gekozen voor ‘DJ YouTube’. Dat is geen artiest, maar meer een gedachte, een beleving, een way of life. Iedereen kan namelijk zelf liedjes opzetten. YOLO!”

En ja hoor, de gemiddelde duur van een achtergrondsong is 30 seconden. “Dan zet iemand anders weer een ander nummer op. YOLO!”

Inmiddels is Charlyson met de bestelling bij de hangende Freek en de huilende Evelien beland. “Vijf milkshakes olijfolie voor jou, en niets voor jou, alsjeblieft. Sorry dat het wat langer duurde, ik was even blowen. YOLO!”

“Maakt niet uit joh”, zegt Freek. “Ik heb trouwens net op je hoofd gekakt. YOLO!”